Sosyal medya yönetimi, sosyal CRM, veri analizi, SEO/SEM, içerik geliştirme, online reklam yönetimi ve benzeri alanlarda kullanılıyor.

Yeni Nesil Dijital Ajanslar; dijital çağın teknoloji ve trendlerine hızla adapte olarak, markalara tüketiciye ulaşma konusunda etkili fikirler sunuyor.

Hayatımıza her geçen gün yeni bir dijital platformun girmesi, sosyal medya uygulamalarında ve reklam platformlarında yapılan güncellemeler, kullanıcıların dijitalden beklentilerinin değişmesi, müşteri deneyiminde yeni teknolojik arayışlar ve hızla değişen trendler sonucu dijital pazarlama ajanslarının da işleyiş ve çalışmalarını sürekli güncellemesi gerekiyor. Yıllardır pazarlamacılar için bir zorunluluk haline gelen “dijital çağa ayak uydurma” çabası, bugünlerde etkili ve başarılı pazarlama için her zamankinden daha önemli.

Dijital ajanslar markaların pazarlama çalışmalarındaki dijital dönüşümleri için kritik bir role sahip. Dolayısıyla gündemi sıkı takip ederek kendini sürekli yenileyen bu şirketler, “Yeni Nesil Dijital Ajanslar” olarak geleceğin pazarlama anlayışını şekillendiren aktörlerden biri olarak öne çıkıyor.


Yeni Nesil Dijital Ajans Nedir?

Dijital sektördeki hızlı değişim hem dijital ajanslar ve medya sahipleri için hem de markalar için yakından takip edilmesi gereken bir konu. Son 6 yılda değişen tüketici davranışları sonucu en çok kullanılan platformlar hızla değişti ya da güncellendi. Bunların en dikkat çeken örnekleri bugünlerde Instagram ve Snapchat diyebiliriz. İki platformun da kullanıcıların eğilimleri doğrultusunda kendisini yenilemesi, markaların da bu platformlarda aktif rol alma gerekliliğini ortaya çıkardı.

Bu hızlı değişime rağmen çoğu marka dijitalde hala analog bir iletişim sürdürüyor. Bu oyunda herkesin rol alması ve rekabete girmesi bir kaos ortamı oluştururken, değişimi takip edemeyen markalar da tüketiciye ulaşma konusunda zorluk yaşıyor.

Yeni Nesil Dijital Ajanslar yeni dijital çağın gerekliliklerini belirleyerek, oluşturdukları kılavuz doğrultusunda hem kendi işleyişlerini yeniden düzenliyor hem de müşterisi olan markaları pazarlama çalışmalarında yönlendiriyor. Sürecin iyi yönetilmesi ve bu sayede doğru ürün ve hizmetin, doğru zamanda, doğru hedef kitleye ulaşması ise başarıyı getiriyor.

Peki bu ajansların öne çıkan özellikleri neler? Eğer ajans sahibiyseniz iş planlarınızı yeniden düzenleme, marka tarafındaysanız ise işbirliğine gireceğiniz doğru ajansı bulma konusunda size yardımı olacak bu özelliklere bir göz atın.

Yeni Nesil Storytelling

Storytelling, yani “hikaye anlatımı” pazarlama alanında çok uzun zamandır aşina olduğumuz bir kavram. Fakat birçoğunda olduğu gibi bu kavram da değişime uğradı. Artık geleneksel storytelling yöntemleri pazarlamada eskisi kadar etkili değil.

Günümüzde nanosaniyeler içinde herkesin parmak uçlarına tüm dünyanın bilgisi gelebiliyor. Bu kadar bilgi içinde ciddi bir kafa karışıklığı yaşayan tüketicilere ulaşmak her zamankinden daha zor. Dolayısıyla tüketicilerin karşısına sadece ürün ve hizmet ile çıkmak yeterli değil. Markaların bu dijital ekran ve dijital talep ortamında tüketiciye dokunabilmesi için öncelikle “duygusal bağ” kurması gerekiyor.

Yeni nesil dijital ajansların, markanın hedef kitlesi ile bağ kurmak için öncelikle farklı platformlara ve farklı ruh hallerine uygun hikayeler konusunda uzman olması gerekiyor. Ayrıca içinde bulunduğumuz parmak kaydırma çağında tüketicinin dikkatini çekmek için sadece saniyeleriniz bulunuyor. Dolayısıyla güzel ve yaratıcı hikayeler sosyal medya ya da mobil ortamda dikkat çekmek için tek başına yeterli olmuyor.

Storytelling ile dikkat çekmek için kullanıcıları başlık ile ilk paragrafta yakalamak ve hikayenin geri kalanını okumak için ikna etmeniz gerekiyor. Yeni nesil ajanslar bu yaklaşım ile birlikte storytelling’i yaratıcı sürecin bir parçası haline getiriyor.


Veriye Dayalı (Data-driven) Yaklaşım

Büyük veri kavramı son günlerde sektörün en çok kullanılan jargonlarından biri haline geldi. Ajansların da artık verileri analiz edip anlamlandırarak, oyun değiştirecek içgörüler elde etmesi ve bunları kullanarak gerçek zamanlı verilere (real-time data) dayalı yeni programlar oluşturması gerekiyor.

Burada gerçek zamanlı veriler derken, iki yıl önceki verilerle elde edilecek fikirlerin bugün çok da etkili olmayacağını anlatmaya çalışıyoruz. Veriler güncel olduğu gibi aynı zamanda tek kanaldan değil, çapraz şekilde karşılaştırılabilir farklı kanallardan elde edilmeli ve dış kaynaklı olmamalıdır.

Gelişmiş Yazılımlar

Yeni nesil ajansların bir diğer özelliği de çalışmalarına her zaman son teknoloji yazılımları adapte edebiliyor olması. Dijital medya planlama, sosyal medya, mobil pazarlama, SEO ve SEM alanlarında kullanılan bu yazılımlar sayesinde gerçek zamanlı veriler daha hızlı analiz edilerek, projelerde kullanılabiliyor. Şirketiçi çalışmalar için de kullanılan otomasyon programlarıyla ajanslar, projenin işleyiş sürecini en verimli hale getirebiliyor.

Dijital ajansların bazıları kendi geliştirdikleri yazılımları kullanırken, yazılım şirketlerinin standart olarak ya da ajansa özel tasarlayarak sunduğu yazılımları da satın alabiliyor. Bu yazılımlar; sosyal medya yönetimi, sosyal CRM, veri analizi, SEO/SEM, içerik geliştirme, online reklam yönetimi ve benzeri alanlarda kullanılıyor. Ajanslar ayrıca Facebook ve Google gibi platformların sunduğu Business Manager, Adwords, Analytics gibi araçları kullanarak da başarılı sonuçlar elde edebiliyor.


Dijital İle Sınırlı Olmayan Projeler

Yeni nesil pazarlama yaklaşımı ile birlikte bazı kavramların sınırları da eskisi kadar keskin değil. Örneğin, dijital reklam ajansları ile geleneksel reklam ajanslarının iş tanımları artık birbiriyle iç içe geçmiş durumda. Aynı şekilde paid, earned ve owned gibi kavramlar arasındaki yapay ve karşı-üretken sınırların da azaldığını görüyoruz.

Yeni nesil ajansların stratejik planlama ve çapraz platform ölçümlerinde agnostik bir iş modeline sahip olması gerekiyor. Satış odaklı hizmet yerine müşteri ihtiyaçları doğrultusunda farklı hizmet kanalları oluşturmak artık çok önemli hale geldi. Dolayısıyla yeni nesil ajanslar insan kaynağı yönetimini farklı kalemlerde hizmet vermeye açık olmak üzere planlıyor. Bu dönüşüm sadece şirket içinde değil, içerde ve dışarda gerçekleşiyor.

Tüketici davranışları, popüler hale gelen ya da kullanımı azalan platformlar ve pazarlama yetenekleri önümüzdeki günlerde de kritik konular olmaya devam edecek. Yıllık planlama döngüleri ve uzun vadeli anlaşmalar artık etkisini yitirecek. Müşteriler de vizyonu kendi vizyonlarına uygun ve bu fikirleri hayata geçiren ajanslarla çalışmak isteyecek. Bu nedenlerle ajansların başarı kilidini açmak için öncelikle kendi dönüşümlerini tamamlamaları önemli.

Yeni Nesil İş Tanımları

Adweek’te geçtiğimiz Mayıs ayında yayınlanan bir yazının konusu tam da yeni nesil ajanslardaki sıra dışı çalışanlardan bahsediyor. Multitalented (çok yetenekli) olarak tanımlanan bu yeni yaratıcılar, geleneksel iş tanımlarını bir engel olarak görüyor.

Değişimin kendisinin dahi değişime uğradığı günümüzde, yukarıda bahsettiğimiz kavramlar arasındaki keskin çizgilerin ortadan kalkmasını ajanslardaki iş tanımlarında da görebiliyoruz. Az sayıda da olsa bazı ajanslarda artık “proje bazlı” çalışanlar öne çıkıyor. Daha somut örnek verecek olursak; bu ajanslarda 10 müşterinin sadece tasarım işini yapan bir art direktör yerine; 3 müşterinin tasarım, çekim, montaj işlerini yapan bir “multitalented” bulunuyor.

Butik ajanslarda çok sık rastlamasak da büyük ajanslarda ajans içi iletişim, brief ve revizyon süreci gibi nedenlerle bazı projelerin gerçekleştirilmesi vakit alabiliyor. Bu yöntem ile hem ajans, hem kreatif ekip hem de marka tarafında kolaylık sağlanırken; gerçek zamanlı projeler daha hızlı hayata geçirilerek, daha etkili sonuçlar alınabiliyor.

Ajansların pazarlama ekosistemi içerisinde kendilerini konumlandırabilmeleri için kısa sürede değişen trendlere, tüketici davranışlarına, teknoloji ve yazılımlara kolaylıkla adapte olabilmesi gerekiyor. Yeni nesil ajanslar bu değişime ayak uydurarak çalışmalarını müşteri ihtiyaçları doğrultusunda hızlıca şekillendirebiliyor. Bu durum hem ajans tarafında hem de marka tarafında başarıyı getiriyor.

Pazarlamanın geleceği kazananlar için dağınık olduğu kadar parlak, kaybedenler için ise ölümcül olacak. Bu nedenle yeni nesil ajanslar değişim konusundaki süreklilik anlayışını bir şirket kültürü haline getirirken, markalar da hem çağa ayak uydurmalı hem de birlikte çalışacakları ajansı vizyonları doğrultusunda tercih etmeli.